Alaphilippe vloert Lambrecht in Ronde van het Baskenland

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick.Step) heeft vandaag de tweede rit in de Ronde van het Baskenland (WorldTour) gewonnen. De Fransman haalde het na 149,5 km van Zumarraga naar Gorraiz in een sprint bergop voor Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) en de Pool Michal Kwiatkowski (Sky). De Duitser Maximilian Schachmann, die gisteren de tijdrit won, werd zesde en behoudt de leiderstrui. De eerste etappe in lijn in deze Ronde van het Baskenland was er op papier één voor punchers, zoals Julian Alaphilippe, met een finish op een kleine helling en net daarvoor ook nog vijf onverharde stroken. Dat belette niet dat drie renners na een nerveuze beginfase toch op avontuur trokken: Julien Bernard (Trek-Segafredo), Darwin Atapuma (Cofidis) en Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias). Bijna drie kwartier later slaagde ook Julen Amezqueta erin de oversteek naar het trio te maken.

Het peloton gunde hen weinig voorsprong, maximaal drie minuten. Bora-hansgrohe controleerde de wedstrijd voor leider Maximilian Schachmann. Op 52 km van het eind, nog voor de onverharde stroken, werden ze ingelopen door het peloton waar Mitchelton-Scott het tempo de hoogte had ingejaagd. Ook Astana stak een handje toe en het peloton ging op een lint.

Op de eerste twee stroken brak het peloton in stukken, maar alle favorieten waren mee vooraan. Tot de laatste grindstrook, op zo'n 20 km: Adam Yates reed lek, het zou hem finaal ruim een minuut kosten, want hij raakte niet meer terug naar voren.

Met zo'n 40 renners begonnen ze aan de finale. Sky kwam naar voren, maar het was vooral Astana, met zeven renners sterk, dat stevig ronddraaide om Yates op achterstand te zetten en om de finale hard te maken voor hun kopman. Op 2 km van het eind waagde Alessandro De Marchi (CCC) zijn kans, maar zonder succes. De slothelling zou beslissend zijn. Jelle Vanendert bracht Lambrecht mooi naar voren in die slotkilometer en de renner uit Knesselare zette van ver, ongeveer 450 meter, zijn sprint aan. Hij nam een klein beetje afstand, maar de timing van Julian Alaphilippe was net iets beter en hij remonteerde de renner van Lotto Soudal, die vrede moest nemen met plek twee.

Morgen leggen de renners 191,4 km af tussen Sarriguren en Estibaliz. Onderweg moeten ze over een col van tweede en derde categorie maar de finale is vlak.