2018 was een van drie warmste jaren ooit in Europa

2018 was een van drie warmste jaren ooit in Europa

Vorig jaar was een van de drie warmste jaren ooit in Europa. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de Europese Staat van het Klimaat van de Copernicus Climate Change Service (C3S), een onderdeel van het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie. In 2018 kende elk seizoen een hogere gemiddelde temperatuur dan normaal. Vooral de zomer was een uitschieter, met een temperatuur die 1,3 graden Celsius hoger was dan gemiddeld. “Vanaf het eind van de lente tot ver in de herfst kenden Noord- en Centraal-Europa exceptioneel warm weer, met de hoogst gemeten temperaturen sinds 1950”, klinkt het.

Er was vorig jaar in Noord- en Centraal-Europa over een langere periode droogte. In de lente, zomer en herfst viel er 80 procent minder neerslag dan normaal, met onder meer schade voor de landbouwsector tot gevolg.

Door de band genomen was er minder extreme regenval dan normaal. Toch wijst het rapport van C3S op een aantal specifieke gebeurtenissen. Zo bereikte de afgezwakte orkaan Leslie in oktober het Iberische Schiereiland – de sterkste storm in de regio sinds 1842 – met hevige neerslag en overstromingen in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk tot gevolg.

Het aantal zonuren in Noord- en Centraal-Europa lag vorig jaar 40 procent hoger dan normaal, terwijl dat in Zuid-Europa onder het gemiddelde lag. “Dit had een significante impact op gletsjers in de Europese Alpen, die veel massa verloren”, klinkt het.

Door de extra zonuren was er ook een toegenomen risico op brand in grote delen van Noord-Europa. De bosbranden in Zweden tijdens de zomer waren “de gevaarlijkste in de moderne geschiedenis”, zo stelt het rapport.

bron: Belga