Antarctische ijsberg breekt binnen twee maanden af

Een ijsberg die ongeveer twee keer zo groot is als de stad New York staat op het punt af te breken van Brunt-ijsplaat in Antarctica. De breuk zou binnen de twee maanden plaatsvinden, omdat twee barsten onvermijdelijk op elkaar afstevenen. De oorzaak is een natuurlijk proces, maar de opwarming van de aarde helpt wel een handje.
door
Karsten
Leestijd 2 min.

In oktober 2016 ontdekten wetenschappers de Halloween-scheur, een gigantische barst in het Antarctisch ijs die afstevent op een andere scheur, Chasm 1. Die was tot een aantal jaren geleden stabiel, maar begon plots na 35 jaar weer te bewegen. Deze twee scheuren liggen op rampkoers met elkaar en zouden elkaar binnen de twee maanden bereiken. Daardoor zal een stuk van de Brunt-ijsplaat afbreken dat meer dan 1.500 vierkante kilometer groot en tot 250 meter dik is.

Het gaat hier om een natuurlijk proces, dat vaker gebeurt met ijsplaten. Maar de recentere veranderingen zijn ongewoon voor de Brunt-ijsplaat, waarschuwt NASA. "In de toekomst zal er waarschijnlijk nog meer ijs verloren gaan aan de andere kant van de Halloween-scheur. Daardoor is er nog meer instabiliteit mogelijk", zegt Chris Shuman, een expert bij NASA en de University of Maryland Baltimore County.

Stijging van de zeespiegel

De toekomst van de smeltende ijsplaten zal een grote invloed hebben op de stijging van de zeespiegel. Uit een rapport van vorig jaar dat werd vrijgegeven door Amerikaanse en Britse wetenschappers blijkt dat het ijs in Antarctica smelt aan een recordsnelheid. Tenzij drastische maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het broeikaseffect te beperken, schatten wetenschappers dat de zeespiegel tegen 2070 met 25 cm zal stijgen.