Teheran roept Washington uit tot "peetvader van het terrorisme"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Iran heeft de Verenigde Staten uitgeroepen tot "peetvaderstaat van het terrorisme" en de Amerikaanse soldaten die zijn ingezet in het Midden-Oosten, bestempeld als "terroristische groepen". Dat meldt het officiële Iraanse persagentschap Irna. Daarmee reageert Teheran op de Amerikaanse beslissing om de Iraanse Revolutionaire Wacht op de lijst met buitenlandse terreurorganisaties te plaatsen. De Iraanse opperste nationale veiligheidsraad stelt zijn beslissing voor als een "maatregel van reciprociteit" tegen de "illegale en waanzinnige beslissing" van Washington, aldus nog Irna.

Eerder al had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, gevraagd dat president Hassan Rohani de Amerikaanse soldaten in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Hoorn van Afrika op de lijst zou plaatsen met groepen die Iran als "terroristen" beschouwt. Zarif schreef daarvoor een brief aan de president.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde dan weer positief over de Amerikaanse beslissing. Israël is immers een vijand van Iran. "Bedankt mijn dierbare vriend, de president van de Verenigde Staten Donald Trump, om te hebben beslist de Iraanse Revolutionaire Wachters op de lijst met terreurorganisaties te plaatsen. Bedankt om positief te hebben geantwoord op nog een van mijn vragen, die de belangen van ons land en de landen van de regio dient", zei Netanyahu op twitter.

De Israëlische premier voert onafgebroken campagne tegen de nucleaire activiteiten van Iran, de activiteiten van het land in de regio en de Iraanse aanwezigheid in Syrië, een buurland van Israël.

Bron: Belga