Nederlandse premier Rutte vraagt Britse garanties op "loyale samenwerking"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte wil de Europese Unie meer garanties van het Verenigd Koninkrijk vooraleer ze verder uitstel van de brexit aanvaardt, waaronder ook de belofte om "loyaal samen te werken". Dat zegt hij op twitter. De Britse eerste minister Theresa May komt woensdag opnieuw naar Brussel voor een inderhaast bijeengeroepen Europese top over de brexit. De 27 andere staatshoofden en regeringsleiders buigen zich over haar vraag om verder uitstel van de brexit, terwijl zij in eigen land samen met oppositieleider Jeremy Corbyn van leider op zoek is naar een brexitakkoord dat wel kans maakt op groen licht in het Lagerhuis. Europees president Donald Tusk is bereid de Britten een soort flexibele verlenging aan te bieden: De brexit zou dan plaatsvinden van zodra het Britse Lagerhuis het met de EU onderhandelde echtscheidingsakkoord heeft goedgekeurd.

De Nederlandse premier Mark Rutte sprak May vandaag, zegt hij op twitter. "Op de Europese top zullen we het Britse verzoek om verder uitstel van de brexit-dag bespreken. Het is cruciaal om te weten wanneer en op welke basis het Verenigd Koninkrijk het echtscheidingsakkoord (met de EU, red.) zal goedkeuren", klinkt het. Volgens Den Haag is een eventueel Europees fiat "ook afhankelijk van garanties van het Verenigd Koninkrijk op loyale samenwerking". Rutte verwijst daarmee naar de oproep van May's partijgenoot en ultraharde brexiteer Jacob Rees-Mogg om de EU dan maar van binnenuit te blokkeren als er een lang uitstel van de brexit komt.

"Iedereen heeft belang bij een ordelijke brexit", zegt Rutte nog. Hij zal de Britse premier naar eigen zeggen woensdagochtend voor aanvang van de Europese Raad opnieuw spreken. May gaat morgen al langs bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

Als er op de Europese top geen akkoord uit de bus komt over een nieuw brexit-uitstel, komt een brexit zonder akkoord op 12 april wel heel dichtbij.

bron: Belga