Heb jij vaak last van een trillend ooglid? Dit is de reden.

Pexels

Sommige mensen hebben wel eens last van trillende oogleden. Daar hoef je je normaal gezien geen zorgen over te maken, maar er zijn wel degelijk manieren om het te beperken.

Een trillend ooglid, ook wel myokymie genoemd in dokterstaal, wordt veroorzaakt door één of meerdere spieren van het ooglid die onvrijwillig samentrekken. Meestal is een trillend ooglid onschuldig en is het een gevolg van stress.

Boosdoeners

Maar er zijn ook bepaalde dagdagelijkse factoren die het getril kunnen aanwakkeren. Zo zijn cafeïne, alcohol of suiker typische boosdoeners. “Iedereen houdt van koffie en van grote bekers frisdrank. Zulke drankjes kunnen je ooglid laten trillen. Sommige mensen zijn zelfs gevoelig voor chocolade”, vertelt dokter Matthew Palmer van het Southwestern Eye Center in de Verenigde Staten.

Hersenaandoening

Een logische oplossing is dus de inname van cafeïne, alcohol en suiker te beperken. En uiteraard zoveel mogelijk stressfactoren in je leven te vermijden. In zeldzame gevallen is een trillend ooglid niet te wijten aan stress of externe factoren, maar kan het wijzen op een hersenaandoening, zoals Gilles de la Tourette en de ziekte van Parkinson.