WB-finale jumping - Niels Bruynseels beëindigt Wereldbekerfinale als vijfde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ruiter van het Jaar Niels Bruynseels veroverde op de Wereldbekerfinale in het Zweedse Göteborg met het meest onervaren paard van de Belgische delegatie, de 10-jarige merrie Delux van T&L van het Belgische stamboek SBS, een vijfde plaats en werd zo beste Belg. De Zwitser Steve Guerdat won voor de derde keer de Wereldbekerfinale. De tiende hindernis van de eerste finaleronde op zondag was na afloop de meest besproken. De Spaanse parcoursbouwer Santiago Varela, die volgend jaar ook de circuits op de Olympische Spelen van Tokio mag uittekenen, gaf op de persconferentie "ruiterlijk" toe dat hij deze steilsprong had ingebouwd om het verschil te laten maken. Eindwinnaar Steve Guerdat had dat ook zo ervaren. "Je moest echt de perfecte lijn rijden om op hindernis 10 niet in de fout te gaan, maar zoals steeds zorgt Varela ervoor dat het voor de paarden geen onmogelijke of gevaarlijke sprong wordt."

Niels Bruynseels was één van de vele ruiters, waaronder Europees kampioen en thuisrijder Peder Fredricson en de Spaanse leider van dat moment, Eduardo Alvarez Aznar, die op hindernis 10 in de fout gingen. Op die manier zakte onze landgenoot met 7 strafpunten weg van plaats 4 naar plaats 6. Die achterstand kon hij nooit meer goed maken; temeer omdat hij ook in de slotronde met Delux van T&L nog eens in de fout ging. Met een totaal van 11 strafpunten werd hij toch nog vijfde.

"Ik was naar Göteborg afgereisd met het doel om Delux van T&L bij de wereldtop te laten aansluiten", legde Bruynseels na afloop uit. "Hij is nog maar 10 jaar en miste uiteraard nog de ervaring om wereldtop te zijn. En dat gebrek aan ervaring uitte zich onder meer op die bewuste hindernis 10. Maar ik ben tevreden want Delux van T&L is na Göteborg een volwaardige kandidaat voor de ploeg die in augustus België zal vertegenwoordigen op het EK in Rotterdam."

Voor Olivier Philippaerts verliep de eerste finaleronde niet zoals hij zich had voorgesteld. Hij liep daarin 8 strafpunten op en kwam zo met elf strafpunten op een voorlopige elfde plaats terecht. Gelukkig kon hij in de slotronde de nul wel vast houden en schoof zo op naar plaats 7. Zijn chrono van 66.56 seconden was 42 honderdsten trager dan die van Niels Bruynseels en zo werden onze landgenoten van elkaar gescheiden.

De Zwitsers Steve Guerdat en Martin Fuchs bleven op de slotdag helemaal foutloos en eindigden zo op de eerste en tweede plaats met respectievelijk 2 en 3 strafpunten. Op die manier kregen we eenzelfde resultaat dan vorig jaar in september op het WK in het Amerikaanse Tryon. Steve Guerdat won daarvoor ook al de Wereldbekerfinales in 2015 (Las Vegas) en 2016 (eveneens Göteborg).

bron: Belga