Vijf leuke picknickplekjes in België

Vijf leuke picknickplekjes in België
Foto Unsplash

Heb je geen tijd om in tijdens de vakantie op reis te gaan? Niet getreurd, want ook in eigen land kan je zonder veel moeite een vakantiegevoel oproepen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn een lekkere picknick en een idyllisch plekje om je neer te vlijen. Met deze tips zetten we je alvast op het goede spoor!

Kasteel van Terhulpen

Tussen Brussel en Namen vind je het Kasteel van Terhulpen. Op een mooie dag kan je hier terecht voor een deugddoende wandeling doorheen het Zoniënwoud en het kasteelpark. Daarna kan je je picknickdeken uitspreiden op het groene grasland voor het kasteel en genieten van een welverdiende maaltijd. Wil je liever lunchen nabij het water, dan kan je neerstrijken op een van de bankjes aan de vijvers. Opties genoeg dus. Vergeet zeker niet om te letten op de obelisk recht tegenover het kasteel, die vroeger de ochtendzon moest vervangen voor de kasteelheer.

Abdij van Averbode

Net zoals bij het Kasteel van Terhulpen kan je ook rondom de abdij van Averbode heerlijke wandelingen maken. Het park bevindt zich op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Het hele gebied is beschermd, dus natuurpracht gegarandeerd. Onderweg kan je stoppen voor een heerlijke picknick of je kan uiteraard ook op een terrasje aan de nabij zelf eten.

Maalbeekwandeling

De route van de Maalbeekwandeling loodst je langs een feeëriek pad in Grimbergen. De vele boerderijen, tuintjes en molens spreken tot de verbeelding – je hebt haast de indruk dat je even terug in de tijd bent gereisd. Tijdens het wandelen hoor je bovendien elk uur de klokken van de abdij van Grimbergen. Perfect dus voor een lange picknick te midden van alle rust. Vlij je neer op de banken in de schaduw van de bomen of rust uit bij een van de vele cafeetjes langs de weg.

Dudenpark

In de Brusselse gemeente Vorst kan je nog een klein stukje goed bewaarde natuur terugvinden. De eeuwenoude bomen zijn een welkome verademing en laten je even vergeten dat je middenin de stad bent. Je kan zelfs een klein beetje verdwalen tussen al het groen. Neem je picknickkleed mee, voorzie een volle mand met eten en drinken en spendeer er gerust je hele namiddag. Je kan ook afzakken naar de ‘guingettes’ in het Dudenpark zelf of in het aanpalende Park van Vorst als je drankvoorraad uitgeput is.

IJzervallei

De IJzervallei strekt zich uit van de Franse grens tot Handzame en biedt heel wat variatie. Dankzij de schattige dorpjes waan je je haast in een schilderijlandschap. De herdenkingssites van de Tweede Wereldoorlog zetten je dan weer met beide voeten op de grond. En bovendien waggelen er in het gebied tienduizenden vogels rond, dus vergeet vooral je verrekijker niet. Een uitstapje naar de IJzervallei kan gerust een hele dag in beslag nemen en een uitgebreide picknick mag dan ook niet ontbreken.