Zdenek Stybar begrijpt favorietenrol: "Moet profiteren van mijn topconditie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zdenek Stybar heeft al een zege in de Omloop Het Nieuwsblad en E3 Harelbeke op zak. De Tsjech start zondag dan ook zonder stress in Vlaanderens Mooiste. "De Ronde is de mooiste wedstrijd van het jaar", sprak hij op een persmoment van zijn team. "Uiteraard wil ik die graag ook nog winnen." Tom Boonen noemde Jungels een van de favorieten voor de zege zondag, verder voegde hij ook Zdenek Stybar toe aan dat lijstje. De Tsjech eindigde al drie keer in de top tien. Vorig jaar in 2018 als tiende, in 2016 werd hij achtste, in 2015 negende. Dichter kwam hij nog niet. "Dit zijn de koersen waarvoor je renner wordt", sprak hij in Hooglede in de gebouwen van sponsor Deceuninck. "Hier leeft de koers, de sfeer rond de Ronde is uniek en ik koers hier gewoon graag, elke klassieke renner droomt van de Ronde. Het zou geweldig zijn als ik ook Vlaanderens Mooiste kan winnen, maar ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn. Dat heb ik het verleden al vaak genoeg ondervonden."

Toch geldt hij deze keer als topfavoriet. "Dat begrijp ik", zei hij. "En ik geniet wel van die status. Ik ben in heel goede doen, ik won al twee koersen en ik moet profiteren van mijn topconditie zondag. Bovendien kan ik terugvallen op een sterke ploeg. We kunnen net zoals de andere jaren meerdere troeven uitspelen en dat zal ook zondag opnieuw onze tactiek zijn. Wat mijn ideale scenario is? Dat bestaat niet in de Ronde. Er kan zoveel gebeuren, je moet zo vaak reageren, alert zijn, dingen herbekijken. Je moet gewoon die koers nemen zoals hij komt, en slim koersen."

Stybar koerste niet in Dwars door Vlaanderen. "Ik had dat extra dagje rust wel nodig na de dubbel E3 Harelbeke/Gent-Wevelgem. Ik ben in die koersen heel diep gegaan, met het oog ook op die Ronde. Ik had echt wel nood aan drie dagen recuperatie om te herstellen na dat weekend. Nu voel ik me goed en klaar om zondag de strijd aan te gaan. Zondag starten we met veel favorieten. Veel renners kunnen winnen, naar mijn gevoel zijn er meer favorieten dan andere jaren. Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Oliver Naesen, Alexander Kristoff en de vier kopmannen uit onze ploeg. Ik hoor daar bij en hoop op een mooie koers en een mooi resultaat voor onze ploeg."

Bron: Belga