Verkiezingen Thailand - Leider van derde grootste partij gedagvaard

door
Belga
Leestijd 1 min.

De leider van een Thaise progressieve partij, de derde grootste partij bij de recente verkiezingen, is zaterdag ingegaan op een dagvaarding door de politie, nadat de regerende junta hem aangeklaagd had. Geflankeerd door honderden supporters meldde Thanathorn Juangroongruangkit zich aan bij een politiekantoor in hoofdstad Bangkok. De man wordt aangeklaagd voor onder meer ordeverstoring en het deelnemen aan een illegale politieke bijeenkomst. Hij riskeert negen jaar cel. Volgens politiecommissaris Srivara Ransibrahmanakul heeft de aanklacht te maken met een protest tegen de junta uit 2015. "Er zijn verschillende herschikkingen geweest aan de top van de politie, en daarom werd Thanathorn tot nu niet vervolgd", aldus Srivara.

Volgens de politicus zijn de aanklachten politiek gemotiveerd. Hij had ook vragen bij de timing van de dagvaarding. Zijn Future Forward-partij was bij de verkiezingen van eind vorige maand de derde grootste partij. De parij zou een sleutelrol kunnen spelen in een anti-juntacoalitie.

In mei 2014 nam het leger de macht over in Thailand. Politieke bijeenkomsten van meer dan vijf mensen werden verboden. Bij de machtsovername werden verkiezingen aangekondigd, maar die werden verschillende keren uitgesteld. Eind vorige maand kwamen die verkiezingen er toch, maar volgens waarnemers moesten die vooral dienen om de junta aan de macht te houden. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de legergezinde Palang Pracharatpartij ruim een half miljoen meer stemmen kreeg dan oppositiepartij Pheu Thai. Die laatste partij zou wel meer zetels in het Lagerhuis veroverd hebben: 137, tegenover 97 voor Palang Pracharat.

bron: Belga