“Uitleggen dat deze praktijk is gestopt sinds ik departement heb overgenomen”

Uitleggen dat deze praktijk is gestopt sinds ik departement heb overgenomen

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) bevestigt dat de Amerikaanse ambassade in een brief uitleg vraagt over de zaak van de humanitaire visa, die haar voorganger Theo Francken (N-VA) via tussenpersonen toekende. “We zullen de Amerikanen uitleggen dat deze praktijk is gestopt sinds ik het departement heb overgenomen”, zegt De Block. Begin dit jaar kwam Francken onder vuur te liggen toen bleek dat hij via tussenpersonen humanitaire visa had verschaft aan 1.502 Syriërs. Onderzoek door de Dienst Vreemdelingenzaken heeft ondertussen uitgewezen dat 121 van deze Syriërs spoorloos zijn. Liefst 107 van hen stonden op een lijst van de bekendste tussenpersoon, het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA).

In een brief aan Buitenlandse Zaken vraagt de Amerikaanse ambassade nu meer uitleg. De brief is via Buitenlandse Zaken vanmorgen op het kabinet van Asiel en Migratie toegekomen, zegt minister De Block.

België is een van de vijftig geprivilegieerde landen waar onderdanen geen visum (enkel een ESTA-document) moeten hebben om naar de VS te reizen. “Onze bezorgdheid is nu dat we er willen voor zorgen dat onze burgers op een eenvoudige manier naar de VS kunnen blijven reizen”, zegt minister De Block.

bron: Belga