Tiger Roll wint Grand National tweede jaar op rij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tiger Roll heeft zaterdag in het Engelse Aintree, nabij Liverpool, de 172e Grand National gewonnen. Het is de tweede keer op rij dat de 9-jarige hengst, opnieuw bereden door jockey Davy Russell, de met 1,162 miljoen euro gedoteerde steeple chase wint. Vorig jaar deed hij dat met slechts een neuslengte, nu had hij drie lengtes voor op Magic of Light. Rathvinden finishte als derde. Net als vorig jaar werd de volledige top drie door Ierse paarden ingenomen. Het was 45 jaar geleden dat een paard twee keer na elkaar de Grand National won. In 1974 was het de legendarische Red Rum die zich voor het tweede jaar op rij de beste toonde. In 1977 won de ruin ook nog een derde keer. Hij is nog altijd de enige die drie keer op de erelijst prijkt.

Magic of Light, Ballyoptic en Step Back namen zaterdag de beste start in de 6.703 meter lange ren. Favoriet Tiger Roll, eigendom van Mikael O'Leary, nestelde zich in de top vijftien en rukte met nog vijf van dertig te nemen hindernissen naar de top vijf op. Met nog twee hagen te gaan streden Rathvinden, Magic of Light en Tiger Roll nog voor de overwinning. Magic of Light en Tiger Roll gingen nek aan nek over de laatste hindernis, waarna Tiger Roll over de beste eindsprint bleek te beschikken. Het leverde zijn eigenaar, trainer en jockey 625.500 euro op. Voor trainer Gordon Elliott is het de derde zege in de Grand National, in 2007 won de Ier al eens met Silver Birch.

Van de veertig paarden bereikten er negentien de finish. Up for Review struikelde al over de eerste hindernis en liep daarbij fatale verwondingen op. Hij is het eerste dodelijk slachtoffer sinds 2012, de editie waarna significante maatregelen werden genomen om de risico's in te perken.

Uitslag:

1. Tiger Roll (Ier) D. Russell 4/1

2. Magic of Light (Ier) P. Kennedy 66/1

3. Rathvinden (Ier) R. Walsh 8/1

4. Walk In The Mill (Ier) J. Best 25/1

5. Anibale Fly(Ier) B. Gerathy 10/1

.

bron: Belga