President van Italië dringt aan op heropbouw L’Aquila tien jaar na aardbeving

President van Italië dringt aan op heropbouw L'Aquila tien jaar na aardbeving
President van Italië dringt aan op heropbouw L'Aquila tien jaar na aardbeving

Italië moet meer doen om vaart te zetten achter de heropbouw in L’Aquila, zo heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella vandaag verklaard op de tiende verjaardag van de verwoestende aardbeving waarbij meer dan 300 doden vielen. In de vroege uren van 6 april 2009 schrokken de bewoners van de stad in Midden-Italië en de omliggende dorpen wakker van een aardbeving met een kracht van 6,3. Vandaag moeten nog veel huizen en gebouwen heropgebouwd worden. Het centrum van L’Aquila ligt er verlaten bij en ziet eruit als een bouwwerf.

Jonge mensen hebben recht op de “wedergeboorte” van hun getroffen gemeenschappen, zo klinkt het in de verklaring van Mattarella. De president noemde de heropbouw een “nationale uitdaging”.

Vanochtend vroeg werd een fakkeltocht in de stad gehouden, waaraan premier Giuseppe Conte deelnam. Om 3.32 uur, het tijdstip van de aardbeving, werden de namen van de 309 slachtoffers voorgelezen.

“De aardbeving bracht dood en vernieling, ze trof het hele land in zijn hart en liet diepe en pijnlijke littekens achter die door de tijd en menselijke inspanningen deels geheeld zijn, maar nooit uitgewist kunnen worden”, zei president Mattarella.

Bron: Belga