Nieuw frequentieplan stelt radiozenders veilig

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mediaminister Sven Gatz heeft een nieuw frequentieplan voor de radiozenders goedgekeurd en 19 radiozenders opnieuw erkend. Dat was nodig na een vordering bij de Raad van State. Vorig jaar keurde de Vlaamse regering op voorstel van Sven Gatz de hervorming van het radiolandschap goed. Daarin werd plaats gecreëerd voor vier commerciële netwerkradio's. Voor de lokale radio's werden de frequenties herschikt, waardoor enkele zenders uit de boot vielen.

Zes lokale zenders trokken in de zomer van 2017 naar de Raad van State tegen het nieuwe plan. De Raad oordeelde dat de regering een fout maakte door bepaalde radiofrequenties in te houden zonder verantwoording op grond van het efficiënt gebruik van de frequenties. Dat is een Europese verplichting.

In het nieuwe frequentieplan komt Gatz tegemoet aan de bezwaren. De 26 ingehouden frequenties werden ter raadpleging voorgelegd. Na technische analyse blijken 18 daarvan niet bruikbaar voor radio-omroepen. Voor de acht nog voor lokale radio-omroepen bruikbare frequenties zal begin mei een nieuwe oproep tot kandidaatstelling volgen.

De radiozenders die al eerder beschikten over een erkenning en een vergunning van de Vlaamse Regulator voor de Media, kunnen blijven uitzenden. Het gaat over circa 90 procent van de radio's die daardoor verworven rechten hebben. Voor 10 procent, waartegen afzonderlijke klachten waren neergelegd bij de Raad van State, is dat nog niet het geval. Het gaat onder meer om de netwerkradio's SBS, BVRO, Topradio en BG Consulting.

bron: Belga