Leysen wil deel ministerloon variabel maken

Leysen wil deel ministerloon variabel maken

Als het van Christian Leysen (Open Vld) afhangt, moet een deel van het loon van ministers worden gekoppeld aan de resultaten die ze kunnen voorleggen. Om welke doelstellingen moet het dan gaan? Een begroting in evenwicht, een daling van het overheidsbeslag en een lagere staatsschuld, legt de aanvoerder van de Antwerpse Kamerlijst uit in Het Laatste Nieuws. Het gaat om een persoonlijk voorstel van Leysen. Wat in de privé kan, moet ook bij de overheid mogelijk zijn, redeneert Leysen. Het loon van topmanagers bestaat vaak voor twee derde uit een vast loon en voor een derde uit een variabel gedeelte. Dat deel is afhankelijk van het halen van bepaalde doelstellingen.

“Het zou gezond zijn om dat principe ook in te voeren voor hogere ambtenaren en ministers”, zegt de liberaal. “Bij het begin van elke legislatuur moet je een aantal haalbare doelen stellen. Een begroting in evenwicht, het overheidsbeslag onder de 50 procent, de doelstelling onder de 100 procent. Dertig procent van hun loon krijgen de ministers pas als die doelen gehaald zijn.”

Probleem is dat begrotingsdoelstellingen halen, voor een stuk afhankelijk is van de conjunctuur. Dat speelt voor Leysen geen rol. “Voor een bedrijf is dat niet anders. Je kan wel excuses zoeken waarom je je resultaat niet hebt gehaald, maar uiteindelijk ben jij verantwoordelijk om te zorgen dat de rekening klopt”, luidt het. Leysen sluit overigens niet uit dat in geval van een uitzonderlijk resultaat, “het ook wat meer mag zijn”.

bron: Belga