Digitaal platform I+Belgium voor beter toezicht op voorwaardelijk vrijgelaten personen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In aanwezigheid van onder meer Justitieminister Koen Geens (CD&V) is vandaag in Komen-Waasten I+Belgium officieel gelanceerd. Het gedigitaliseerd platform dient voor de informatie-uitwisseling tussen de politiediensten en de gerechtelijke autoriteiten en laat toe binnen de 24 uur informatie te ontvangen over voorwaardelijk vrijgelaten personen. Vroeger vergde dit soms enkele weken. Het systeem I+Belgium werd initieel ontwikkeld door de politie van Komen-Waasten en maakt de uitwisseling mogelijk van bijna realtime informatie over personen die onder voorwaarden zijn vrijgelaten.

Het systeem informeert elke partner - de politiezones, de federale politie en de gerechtelijke autoriteiten - over de status van een voorwaardelijk vrijgelaten veroordeelde. Het laat zo een snelle reactie toe van alle actoren en een betere follow-up van de voorwaardelijk vrijgelaten persoon.

"Met dit platform kan je binnen de 24 uur informatie ontvangen over mensen die voorwaardelijk zijn vrijgelaten. Hiervoor duurde dat soms enkele weken of zelfs maanden. De politie kan vervolgens nagaan of aan de voorwaarden voor vrijgave is voldaan en melden of er sprake is van een overtreding", zei Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie.

"Mensen op het terrein kunnen in bijna realtime weten wat er gebeurt met een voorwaardelijk vrijgelaten persoon. Het is een voorbeeld van goede samenwerking tussen lokale, federale politie en gerechtelijke autoriteiten", voegde hij eraan toe.

"Het is een hulpmiddel dat de samenhang versterkt van de hele keten die voorwaardelijk vrijgelaten mensen opvolgt en die directe toegang geeft tot controle en monitoring", aldus Waals minister Rachid Madrane, bevoegd voor de justitiehuizen.

Momenteel gebruiken 8.000 mensen (federale en lokale politieagenten, justitiehuizen) dagelijks I+Belgium dat al is ingevoerd in Henegouwen, West- en Oost-Vlaanderen, Luxemburg, Brussel, Luik en Waals-Brabant. Over een paar weken volgen Antwerpen en Limburg. Tegen de herfst worden alle andere zones op het systeem aangesloten.

bron: Belga