Brusselse groenen willen gemeenten omvormen tot nabijheidsbesturen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Groen en Ecolo hebben een plan klaar om de Brusselse instellingen te hervormen. Centraal daarbij is dat de gemeenten omgevormd worden tot nabijheidsdiensten. "We gaan voor een gewest dat taalverschillen overstijgt en meer is dan een optelsom van 19 gemeentelijke belangen", zeggen Elke Van den Brandt (Groen) en Alain Maron (Ecolo), lijsttrekkers voor het Brussels Parlement. De rol van de gemeenten wordt in de groene plannen afgeslankt tot die van een nabijheidsbestuur. Dat betekent dat alle overlappende bevoegdheden, zoals mobiliteit, fiscaliteit, parkeerbeleid, openbare werken en huisvesting worden geregionaliseerd. Enkel voor nabijheidsdiensten zal het gemeentehuis zijn rol behouden. Alain Maron: "Hoe kan je nog langer verdedigen dat je in eenzelfde wijk verschillende bedragen voor een rijbewijs betaalt, of dat belastingen hoger of lager zijn omdat je enkele straten verder woont?", vraagt Maron zich af.

Voor Van den Brandt moeten Brusselaars dezelfde rechten hebben en dezelfde toegang tot diensten, waar ze ook wonen in het gewest: "Zwembaden zijn een mooi voorbeeld. Het is toch absurd dat je meer moet betalen in een zwembad omdat je toevallig in een andere gemeente woont. Dergelijke infrastructuur moeten we gewestelijk beheren, met eenzelfde tarief voor alle Brusselaars".

Groen en Ecolo willen ook de grenzen van de gemeenten hertekenen en ze op logische geografische assen, zoals het kanaal of belangrijke wegen, leggen. De opcentiemen op personenbelasting en onroerende voorheffing worden door het gewest en niet langer de gemeenten bepaald.

Ook grote sport- en culturele infrastructuur wordt gewestelijk beheerd en de Brusselse groenen pleiten voor een gewestelijk beleid voor kinderopvang, sociale cohesie, opvang van nieuwkomers en het gezondheids- en sociaal beleid. Groen en Ecolo willen tweetalige crèches, eenvormige opvangtrajecten voor nieuwkomers in Brussel en een gewestelijk beleid voor mensen met een handicap.

Op termijn moet er één politiezone komen en een gewestelijk OCMW-beleid zodat alle Brussels inwoners gelijke sociale ondersteuning krijgen.

Voorts willen Groen en Ecolo één Brusselse regering en parlement, minstens 30 procent minder schepenen, tweetalige lijsten en stemrecht voor de Brusselse verkiezingen voor alle niet-Belgen die al vijf jaar in het gewest wonen.

bron: Belga