Bredene wil plastiekvrije gemeente worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het gemeentebestuur van Bredene wil het goede voorbeeld geven als gemeente zonder plastiek en stelt hiervoor een actieplan op. De kustgemeente streeft naar plastiekvrije evenementen, en hoopt tegen 2020 statiegeld in te voeren. Naast de ecologische gevolgen van plastiek zijn er ook de opruimkosten van zwerfvuil die de kustgemeente treffen. Vervuilde stranden lokken bovendien minder dagtoeristen. Om het probleem aan te pakken stelde Bredene een actieplan 'plasticvrij-/arm' op.

"Het gemeentebestuur blijft de invoering van statiegeld ondersteunen als middel om plastiek afval en zwerfvuil tegen te gaan", verduidelijkt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). "Op lokaal niveau worden verschillende scenario's onderzocht om een vorm van statiegeldsysteem in te voeren vanaf 2020. We willen ook de uitrol van PMD vanaf juni sterk ondersteunen. Bredene, Oostende en Middelkerke zijn de eerste kustgemeentes waar dit wordt ingevoerd. Daarnaast zullen we het aankoopproces van het gemeentebestuur onder de loep nemen en bekijken hoe we plastiek kunnen terugdringen."

Eerder deze week probeerde Bredene op het overleg van de kustburgemeesters de overige negen gemeentes te overtuigen om mee in het statiegeldverhaal te stappen, maar onder andere Oostende en De Haan geloven niet erg in een lokaal verhaal. De rookvrije zones worden wel uitgebreid in Bredene, net zoals in Oostende, De Panne en De Haan. Het proefproject moet de haalbaarheid testen om een verbod op grotere schaal in te voeren.

Tot slot plaatst Bredene een tweede kunstwerk in de reeks 'Contemporary Art That Raises Ecological Awareness'. Het nieuwe werk zal 'More plastic than fish in the sea?' heten. De metalen constructie van een vis van vier meter op twee meter, gevuld met plastic afval, komt aan 't Paelsteenveld in de toeristische zone van Bredene.

bron: Belga