Aantal freelancers in journalistiek op vijf jaar tijd met kwart gestegen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aandeel zelfstandige journalisten of freelancers in de journalistiek is op vijf jaar tijd met een kwart gestegen, van 20 naar 25,3 procent. Dat blijkt uit een representatieve steekproef bij 1.302 leden van de Nederlandstalige en Franstalige beroepsverenigingen voor journalisten door onderzoekers van de UGent, ULB en UMons. De vijfjaarlijkse bevraging vond plaats tussen februari en april 2018. Er werd gepeild naar het algemene profiel, de werkomstandigheden en de opvattingen van de Belgische journalisten. Bijna twee derde (63,8 procent) geeft aan dat de media journalisten almaar meer in het freelancestatuut dwingen. Het toenemende aantal freelancers is volgens de onderzoekers een belangrijk aandachtspunt. Het statuut gaat immers mogelijk gepaard met precaire financiële en professionele situaties. Freelancers verdienen netto bijna een kwart minder dan journalisten in vast dienstverband (2.451 tegenover 1.983 euro).

Journalisten zijn sowieso al heel flexibel, maar die flexibiliteit wordt nog meer verwacht van zelfstandige journalisten (88,5 procent) dan van journalisten in loondienst (56,5 procent). Uurroosters veranderen wekelijks/maandelijks, en 66,2 procent van de freelancers zegt bijna altijd te werken tijdens weekends en feestdagen. Bij de journalisten in loondienst is dat 38,6 procent. Over het algemeen geven 6 op de 10 respondenten aan dat ze (bijna) altijd na 18 uur blijven doorwerken.

Slechts 61,3 procent van de zelfstandige journalisten zegt (zeer) tevreden te zijn met zijn of haar statuut. Bij de journalisten in loondienst ligt dat een pak hoger, op 90,6 procent. Freelancers komen vaker voor in Vlaanderen (31,2 procent) dan in Franstalig België (20,6 procent).

De overgrote meerderheid van de journalisten vindt dat de werkdruk (83,7 procent) en het takenpakket van journalisten (89,5 procent) de laatste jaren toegenomen zijn. Desondanks meent 80,9 procent dat journalisten crossmediaal en multimediaal moeten kunnen werken, en 85,3 procent meent dat technologische vaardigheden steeds belangrijker zijn.

Volgens 86,2 procent zal de werkzekerheid in de journalistiek in de toekomst dalen. Dat is vooral problematisch voor oudere journalisten, omdat iets meer dan de helft (56 procent) vindt dat oudere journalisten te snel aan de kant worden geschoven.

bron: Belga