Tesla duikelt op Wall Street

door
Belga
Leestijd 2 min.

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend hoger gesloten. Technologiegraadmeter Nasdaq kleurde wel lichtrood. Het aandeel van automaker Tesla ging hard onderuit na tegenvallende verkoopcijfers. Beleggers reageerden verder op minder dan verwachte macro-economische cijfers uit Europa. Ook houden ze de ontwikkelingen in de Chinees-Amerikaanse handelsstrijd en brexitperikelen in de gaten. De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 26.384,63 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 2.879,39 punten. De Nasdaq verloor 0,1 procent tot 7.891,79 punten.

Tesla verloor dik 8 procent. Het bedrijf leverde afgelopen kwartaal minder auto's af dan beloofd. Ook reageerden beleggers op de hoorzitting in de zaak tussen beurswaakhond SEC en Tesla-topman Elon Musk over diens Twittergedrag. Musk lijkt te mogen aanblijven als topman van het bedrijf.

Verder was er aandacht voor Amazon (min 0,1 procent). Mackenzie Bezos, de ex-vrouw van topman Jeff Bezos, kondigde aan 75 procent van de aandelen Amazon die het koppel bezit aan haar ex te laten. Verder krijgt Jeff Bezos het volledige stemrecht van de stukken in handen.

Vliegtuigmaker Boeing steeg 2,9 procent in beurswaarde. Volgens onderzoekers hielden de piloten van het in Ethiopië verongelukte 737 MAX-vliegtuig zich aan de procedures van Boeing, maar konden ze het toestel niet onder controle houden.

Beursintermediair Tradeweb maakte bij zijn beursdebuut een koerssprong van bijna 33 procent. Het aandeel werd voor 27 dollar in de markt gezet, en sloot de eerste dag op 35,81 dollar.

Facebook won 1,4 procent, geholpen door een adviesverhoging.

Drankenconcern Constellation Brands kwam met beter dan verwachte cijfers op de proppen. Beleggers zetten het aandeel 6,5 procent hoger.

De resultaten van Office Depot vielen duidelijk niet in goede aarde. De kantoorartikelenleverancier zag bijna een kwart van zijn beurswaarde verdampen.

De euro was 1,1226 dollar waard, tegen 1,1220 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 62,11 dollar. Brent zakte 0,1 procent tot 69,24 dollar per vat.

bron: Belga