Tabakstop ontving vorig jaar 9 procent meer oproepen

Tabakstop ontving vorig jaar 9 procent meer oproepen

Tabakstop heeft vorig jaar 9 procent meer oproepen ontvangen op het gratis nummer 0800/111.00 vergeleken met 2017. De gratis rookstopdienst van Stichting tegen Kanker kreeg ook 20 procent meer inschrijvingen voor telefonische coaching en de website ontving 35 procent meer bezoekers. Dat blijkt uit het jaarrapport van 2018. De telefoonpermanentie is elke werkdag bereikbaar van maandag tot vrijdag van 15 tot 19 uur. Buiten die uren is het mogelijk dat rokers teruggebeld kunnen worden. De professionele tabakologen luisteren, begeleiden, geven informatie en raad. Ze kunnen mensen die willen stoppen met roken, ook doorverwijzen naar andere diensten.

In 2018 vonden in het kader van die permanentie 8.713 contacten plaats, een stijging van 9 procent in vergelijking met 2017. Bijna 60 procent van de klanten is 46 jaar of ouder en 48 procent zit in een kwetsbare situatie: ze zijn arbeidsongeschikt, werken niet en of hebben een werkloosheidsstatuut. Liefst 42 procent van de bellers rookt meer dan 20 sigaretten per dag. Met de telefoonpermanentie bereikt Tabakstop vooral zware rokers die in ziekteverlof zijn.

“In België is roken alleen al verantwoordelijk voor 30 procent van de sterfgevallen door kanker”, zegt Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker. “Daarom is de strijd tegen tabak dé prioriteit van Stichting tegen Kanker. Wij zijn trots dat onze Tabakstop-dienst steeds meer rokers begeleidt naar een leven zonder tabak.”

bron: Belga