NAVO bestaat 70 jaar - Pence haalt uit naar "onaanvaardbaar gedrag" Duitsland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mike Pence, de vicepresident van de VS, heeft woensdag uitgehaald naar Duitsland. Hij riep Berlijn op de defensie-uitgaven te verhogen en het project voor een gaspijpleiding met Rusland de rug toe te keren. Duitsland gedraagt zich "onaanvaardbaar", zei hij woensdag in Washington, waar woensdag en donderdag het zeventigjarig bestaan van de NAVO wordt gevierd. "Duitsland moet meer doen", aldus Pence. "Duitsland heeft de grootste en gezondste economie van Europa. Het is een koploper in de wereld op vlak van export en heeft genoten van de Amerikaanse bescherming van Europa gedurende generaties. Maar Duitsland weigert nog steeds de nodige investeringen te doen."

Daarmee doelt Pence op de beoogde 2 procent van het bbp, die de NAVO-lidstaten tegen 2024 beloofden te zullen uitgeven aan defensie. Duitsland is van plan tegen dan 1,5 procent aan defensie te spenderen.

Pence zei nog dat de NAVO "geen unilateraal veiligheidsakkoord" betekent. "We hebben alle bondgenoten nodig die bijdragen tot deze gezamenlijke onderneming. We zullen hun beloftes erkennen en de onze houden."

De vicepresident wees er nog op dat president Donald Trump van de NAVO-lidstaten een eerlijke lastenverdeling eist. "Zoals de secretaris-generaal (van de NAVO, Jens Stoltenberg, nvdr.) daarnet zei voor het Congres, heeft het leiderschap van president Trump op vlak van lastenverdeling een echte impact in het voordeel van de NAVO en van de vrije wereld."

Pence uitte ook kritiek op Nord Stream 2, het omstreden project voor een gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland, via de Oostzee. "We kunnen de verdediging van het Westen niet garanderen als onze bondgenoten meer en meer afhankelijk worden van Rusland", zei hij. "Het is gewoonweg onaanvaardbaar dat de grootste Europese economie de dreiging van een Russische agressie blijft negeren en zijn eigen en onze gemeenschappelijke defensie verwaarloost."

Met zulke woorden herhaalde Pence eerdere kritiek van zijn president aan het adres van Berlijn. Op de NAVO-top vorig jaar in Brussel haalde Trump zo ook uit naar Duitsland en het Nord Stream 2-project.

Bron: Belga