NAVO bestaat 70 jaar - Reynders herdenkt in Washington gesneuvelde soldaten Ardennenoffensief

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft woensdagnamiddag (lokale tijd) in Washington de soldaten herdacht die bijna 75 jaar geleden sneuvelden bij het Ardennenoffensief. "Dit laat nooit onverschillig", verklaarde de minister tijdens een korte toespraak. Reynders is momenteel in Washington voor de viering van de zeventigste verjaardag van de NAVO donderdag. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 lidstaten zijn voor die gelegenheid naar de Amerikaanse hoofdstad afgezakt.

In de marge van die viering bracht Reynders samen met zijn Luxemburgse ambtgenoot Jean Asselborn een bezoek aan de nationale begraafplaats Arlington Cemetery. De twee ministers legden elk een krans neer aan het Monument van het Ardennenoffensief, het laatste grote Duitse offensief van de Tweede Wereldoorlog. Dat offensief, in de VS beter bekend als "The Battle of the Bulge", kostte in december 1944 en januari 1945 het leven aan tienduizenden Amerikaanse soldaten.

Reynders nam bij die gelegenheid ook kort het woord. "Dit laat nooit onverschillig", zei hij. "Elk graf verbergt een persoonlijk verhaal, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze dienden hun land, en beschermden de natie en hun waarden met moed en dapperheid, en hebben daarvoor uiteindelijk de ultieme opoffering moeten maken."

De minister trok ook een analogie met de Belgische soldaten die onder NAVO-vlag meestreden aan Amerikaanse zijde, onder meer in Korea en Afghanistan. "Laten we de krachten blijven bundelen", zo verklaarde hij in een verwijzing naar dat zeventig jaar oude trans-Atlantische bondgenootschap. "Dat project van eenheid en solidariteit biedt al zeven decennia lang een garantie op vrede en stabiliteit", zei hij over de NAVO.

bron: Belga