EVP-kopman Weber belooft onafhankelijk orgaan voor controle op rechtsstaat in de lidstaten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie krijgt er een onafhankelijk orgaan bij dat regelmatig rapporten zal opstellen over het respect voor de lidstaten en eventuele problemen meteen zal doorspelen aan het Europees Hof van Justitie. Dat is een van de verkiezingsbeloftes van Manfred Weber, de kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Volkspartij. De Europese Volkspartij koos eind vorig jaar Manfred Weber als haar kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie. De 46-jarige Duitser maakt een goeie kans om Jean-Claude Juncker op te volgen: de EVP is de grootste fractie in het parlement, en zou dat volgens de peilingen - ondanks lichte achteruitgang - ook blijven.

Weber is al een tijdje op tournee doorheen de Europese lidstaten, maar vanavond trapt hij zijn campagne officieel af in het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel. Dat gebeurt samen met vicepremier Kris Peeters, die in mei de Europese CD&V-lijst trekt.

Manfred Weber stelt er het verkiezingsmanifest van de Europese Volkspartij voor. 'The Power of We', wordt de slogan, een knipoog naar de familienaam van de Spitzenkandidat, maar ook "een indicatie van wat voor ons de kern is: eenheid en samenhorigheid", legt Weber uit.

En bij een campagne horen ook verkiezingsbeloftes. Zo belooft Weber meteen na zijn aanstelling werk te maken van de oprichting van een onafhankelijk orgaan dat de lidstaten controleert op corruptie, de onafhankelijkheid van het gerecht en de persvrijheid, en daar regelmatig over rapporteert. Dat orgaan zou kunnen bestaan uit voormalige rechters van het Europees Hof van Justitie of nationale hooggerechtshoven en problemen automatisch doorgeven aan het Europees Hof, oppert hij.

De Duitser zou daar ook graag sancties aan koppelen - lees: minder middelen uit de Europese begroting voor wie de rechtstaat ondermijnt - maar daarvoor moet het regelgevend kader voor de Europese meerjarenbegroting wel aangepast worden. Dat voorbij de lidstaten in de Raad krijgen, ligt moeilijk, beseft ook Weber.

De EVP-kopman heeft nog enkele opvallende verkiezingsbeloftes in petto. Zo wil hij ook een Europese Cyber Brigade oprichten die Europese lidstaten moet beschermen tegen cyberaanvallen en moet er tegen 2030 een Europees leger staan. Voor de strijd tegen terrorisme wil Weber een soort Europese variant van de Amerikaanse geheime dienst FBI oprichten, waarbij lidstaten verplicht zouden zijn criminele gegevens uit te wisselen.

bron: Belga