Europese Commissie waarschuwt voor onmiddellijke douanecontroles bij 'no deal'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Indien de Britten op 12 april zonder echtscheidingsakkoord en overgangsperiode uit de Europese Unie vertrekken, kunnen de gevolgen voor het vervoer van goederen en passagiers over het Kanaal aanzienlijk zijn. Zo moeten bedrijven zich schrap zetten voor de onmiddellijke invoering van douanecontroles, zo heeft eurocommissaris Pierre Moscovici vandaag gewaarschuwd. Moscovici verzekerde nogmaals dat de Commissie een chaotische brexit binnen tien dagen absoluut wil vermijden. Het zou van het Verenigd Koninkrijk van de ene op de andere dag een derde land maken. "De gevolgen voor het vervoer van goederen en passagiers zullen mogelijk aanzienlijk zijn", waarschuwde Moscovici.

Voor het bevoegdheidsdomein van de Fransman impliceert dat onder meer dat er met onmiddellijke ingang btw moet geïnd worden op goederen uit het VK, en dat de douane controles moeten uitvoeren op goederen uit het VK. De meest betrokken landen zijn daarvoor al volop mensen aan het aantrekken. Zo mikt België op zo'n 380 extra douaniers, Frankrijk op ongeveer het dubbele.

Tussen Calais en Dover bijvoorbeeld passeren elke dag 11.000 vrachtwagens. Moscovici wees er wel op dat de douaniers niet elke vracht zullen controleren. Net als bij andere derde landen vinden er gerichte controles plaats op basis van risico-analyses. "Maar ik verkies rigoureuze controles ten koste van een aantal files boven een sanitaire crisis of illegale trafiek. De veiligheid van de Europeanen is onze absolute prioriteit."

En hoewel de Britten en Europeanen zich geëngageerd hebben om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden, bevestigde Moscovici dat controles op de trafiek tussen de EU-lidstaat en dat deel van het Verenigd Koninkrijk onvermijdelijk zijn bij een "no deal". "We werken nauw samen met Ierland om dat op de minst verstorende manier te organiseren en de controles zo veel als mogelijk weg van de grens uit te voeren."

Moscovici lanceerde tenslotte een nieuwe oproep aan de bedrijven die handel willen blijven drijven met het VK. Ze moeten zich ervan te vergewissen dat ze klaar zijn om opnieuw douaneformulieren aan te geven. Ook passagiers uit het Verenigd Koninkrijk zullen opnieuw gecontroleerd kunnen worden, bijvoorbeeld op het bezit van producten van dierlijke oorsprong of grote geldsommen.

De Commissie presenteert de komende dagen nog een aantal briefings over de voorbereidingen op een mogelijke harde brexit op 12 april. Morgen licht vicevoorzitter Jyrki Katainen de maatregelen op het vlak van gezondheid en voedselveiligheid toe.

bron: Belga