Beroep van Bosnisch-Servische leider Karadzic verworpen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT) heeft vandaag geweigerd om het beroep van de 73-jarige Radovan Karadzic te behandelen. De vroegere Bosnisch-Servische leider werd in maart tot een levenslange celstraf veroordeeld voor volkerenmoord in Bosnië. De zaak van Karadzic voor het MICT was er al één in tweede aanleg. Het vroegere Internationaal Joegoslavië-Tribunaal (ICTY) had hem drie jaar geleden al tot 40 jaar cel veroordeeld, maar zowel Karadzic als de aanklagers - die de straf te mild vonden - gingen in beroep.

Karadzic tekende ook na de verzwaring van de straf door het MICT beroep aan op basis van acht redenen, maar de rechtbank heeft die aanvraag verworpen. In een vandaag gepubliceerd document legt voorzitter Carmel Agius uit dat er voor Karadzic "geen wettelijke basis is in het Statuut of in het Reglement (van het MICT, red.) om in beroep te gaan tegen een vonnis in beroep of tegen een deel daarvan".

De vroegere Bosnisch-Servische leider werd schuldig bevonden aan genocide op Bosnische moslims in de enclave Srebrenica en aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in gebieden die onder zijn politieke controle waren.

In de periode van 1992 tot 1995 waren ongeveer 100.000 mensen in Bosnië-Herzegovina om het leven gekomen, onder wie 8.000 moslimmannen in de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica.

bron: Belga