Vooruitzicht van een “no deal” overschaduwt Beneluxtop

Vooruitzicht van een
Vooruitzicht van een "no deal" overschaduwt Beneluxtop

De regeringsleiders van België, Nederland en Luxemburg vergaderen vandaag in Luxemburg over een nauwere samenwerking met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De jongste verwikkelingen rond de Brexit zullen ongetwijfeld de gesprekken overschaduwen. Gisteravond schoot het Britse parlement opnieuw alternatieven af voor het akkoord dat premier Theresa May met de EU heeft onderhandeld. Het scenario van een “no deal” wordt daardoor steeds waarschijnlijker. “De Beneluxlanden bereiden zich erop voor”, tweette premier Charles Michel vanochtend, enkele uren voor zijn ontmoeting met zijn Nederlandse en Luxemburgse collega’s Mark Rutte en Xavier Bettel.

De Benelux zal hard door de Brexit worden getroffen. Nederland en België liggen niet ver van het Verenigd Koninkrijk en in Luxemburg zal de financiële sector in de klappen delen.

“Als er een no-deal komt, moeten we als buurlanden vooral voorkomen dat we in een vicieuze cirkel van negatieve maatregelen en represailles terechtkomen”, waarschuwde een diplomaat onlangs.

Bron: Belga