Meerdere doden na beschietingen vanuit India

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Indiase leger heeft in de betwiste grensregio Kasjmir zeker drie Pakistaanse soldaten en een burger gedood. Dat zegt het Pakistaanse leger. Bovendien raakten ook verschillende Pakistaanse militairen gewond door geweerschoten en aanvallen met mortiergranaten over de zogenaamde controlelijn. Schermutselingen komen langs de controlelijn tussen de door India en Pakistan bezette delen van Kasjmir wel vaker voor, maar de spanningen tussen de buurlanden zijn de voorbije weken danig opgelopen. Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in het Indiase deel van Kasjmir kwamen op 14 februari 40 Indiase veiligheidstroepen om het leven. De uit Pakistan stammende terreurgroepering Jaish-e-Mohammed eiste de aanslag op.

Elf dagen later voerde India voor de eerste keer sinds 1971 een luchtaanval uit op Pakistaans grondgebied. Pakistan schoot daarop zeker één Indiaas gevechtsvliegtuig uit de lucht. Een Indiase piloot werd gevangengenomen en begin maart vrijgelaten, wat even voor een ontmijning van de situatie zorgde.

Sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 strijden de twee landen om de heerschappij over Kasjmir. Ze vochten al twee oorlogen uit over het betwiste gebied.

Bron: Belga