Zo vaak moet je je beddengoed en handdoeken wassen

Zo vaak moet je je beddengoed en handdoeken wassen
Foto Unsplash

De lente is weer in het land en dat betekent: tijd voor een grote lenteschoonmaak. Je haalt dolenthousiast al je schoonmaakgerei eens uit de kast en geeft je huis een grondige poetsbeurt. Helemaal prima natuurlijk, maar wellicht nog belangrijker is het om ook tijdens het jaar je huis hygiënisch te houden. En daarbij is wassen cruciaal.

Lakens

Heel wat mensen vervangen hun vuile lakens om de twee à vier weken. Dat lijkt misschien genoeg, maar in praktijk slaap je op die manier in een bacteriehaard. Je bed zit namelijk onder de huidschilfers, zweetresten en andere viezigheid. Hoe langer die zich opstapelen, hoe viezer het allemaal wordt. In het ideale geval vervang je je lakens daarom iedere week. Wassen doe je op minstens 60 graden, indien mogelijk op 90 graden. Daarnaast is het ook belangrijk om je kussen zelf, je donsdeken en je matras af en toe te reinigen of luchten.

Handdoeken

Hier gaan we allemaal in de fout. Keukenhanddoeken verwissel je waarschijnlijk een keer per week, soms wat meer als ze echt nat zijn. Maar in principe zou je elke dag je handdoeken in de was moeten gooien. Daarbij is het cruciaal om ze op 90 graden te wassen om er zeker van te zijn dat ze helemaal bacterievrij zijn. Niet meer dan logisch als je je bedenkt dat die stukken stof in aanraking komen met je eetgerei. Bovendien worden ze intensief gebruikt, dus intensief wassen is dan ook niet meer dan normaal.