Artificiële intelligentie helpt sollicitanten met hun cv

Hoewel artificiële intelligentie al lang niet meer in zijn kinderschoenen staat, maken sollicitanten er maar weinig gebruik van. Het cv van de toekomst bevat een personal assistant die dankzij artificiële intelligentie en blockchain komaf moet maken met allerlei overdreven kwaliteiten. Dat voorspelt wervingsbureau Michael Page. «Er is in België nogal weinig vertrouwen in artificiële intelligentie. Nochtans kan deze nieuwe technologie wonderen doen voor je cv», beweert Grégory Renardy, Executive Director van Michael Page België.

Binnenkort wordt je cv een volledig digitale persoonlijke ruimte met beveiligde gegevens. Het cv van de toekomst zal verschillende innoverende elementen bevatten. Een personal assistant zal de kandidaat naar de meest interessante jobs of opleidingen leiden. Daarnaast verzekert blockchaintechnologie de privacy. De persoonlijk informatie in de cloud wordt beschermd, gecertificeerd en kan ook niet meer gewijzigd worden. Kandidaten kunnen dus niet meer liegen over hun professionele loopbaan of hun diploma’s en werknemers zullen gemakkelijker de perfecte kandidaat kunnen vinden. Een ander voordeel is het centrale opslagpunt dat alle documenten en professionele contacten verzamelt. Op die manier wordt je e cv zo gepersonaliseerd als maar kan.

Zo’n cv is ook handig voor werkgevers. «Het aantal tussenschakels in de zoektocht naar talent wordt beperkter. In één klik heeft de werkgever toegang tot de beste ‘shortlist’ op de markt, zodat hij tijd wint en het proces efficiënter kan verlopen», zegt Renardy. Het digitale cv heeft de laatste jaren zijn eerste stapjes al gezet met de opkomst van LinkedIn. De technologie die aangeboden wordt door het sociale netwerk blijft echter beperkt.

Bang voor technologie

Als een slim, digitaal cv zoveel voordelen biedt, waarom houden we dan nog vast aan het ‘klassieke’ cv? «De reden is eenvoudig: hulpmiddelen zoals LinkedIn hebben deze overgang gemakkelijker gemaakt en vormen een tussenschakel tussen het cv op papier en het digitale cv. LinkedIn is een hulpmiddel waarin we vertrouwen hebben. Dat is nog niet het geval met artificiële intelligentie. Veiligheid is waarschijnlijk het aspect waarover de gebruikers het meest ongerust zijn. De technologie moet zichzelf bewijzen en mensen zullen zich langzaamaan aanpassen zoals geldt voor elke ontwikkeling. Gewoontes veranderen niet van de ene dag op de andere», legt Renardy uit.