Turkse verkiezingen – Partij van Erdogan lijkt Ankara te moeten prijsgeven

De partij van de Turkse president Recep Tayyip stevent af op een nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ankara, de hoofdstad van het land. Volgens het officiële nieuwsagentschap Anadolu heeft de AK-partij, met 99 procent van de stemmen geteld, 47 procent behaald, tegen 50,9 procent voor de oppositie. Mansur Yavas, de gemeenschappelijke kandidaat van de sociaal-democratische CHP en het rechtse Iyi, wachtte de definitieve resultaten niet af om de overwinning op te eisen. Hij sprak van “een overwinning van de democratie”.
Het verlies van Ankara, waar Erdogan een gigantisch presidentieel paleis liet optrekken, is een ongeziene nederlaag voor de president. Sinds de AKP in 2002 in Turkije de grootste partij werd, heeft die alle verkiezingen gewonnen.
Net als in Istanboel, waar de AK-partij en de oppositie in een nek-aan-nekrace verwikkeld zijn, wordt Ankara al 25 jaar gecontroleerd door de partij van Erdogan en de islamistische partijen die haar voorafgingen. Tijdens een toespraak in Ankara zei Erdogan al dat hij de vastgestelde “zwakheden” zou corrigeren.
Op nationaal niveau behaalde de AKP 51 procent van de stemmen volgens de gedeeltelijke resultaten. Toch gingen ook andere grote steden, als Antalya en Adana, verloren.

Bron: Belga