Recht op pijnloze dood niet gegarandeerd voor terdoodveroordeelden in Amerika

door
Belga
Leestijd 1 min.

Terdoodveroordeelden hebben volgens het Amerikaanse rechtssysteem geen wettelijk recht op een pijnloze dood. Dat was maandag het oordeel van het Hooggerechtshof, in een zaak van een persoon met een zeldzame ziekte. Het advies werd goedgekeurd door een conservatieve meerderheid van 5 tegen 4 rechters. Het betekent dat het grondwettelijke verbod op "wrede en ongebruikelijke" strafmethodes nog altijd doodstraffen verbiedt die vergelijkbaar zijn met marteling, maar "de gevangene geen pijnloze dood garandeert".

De meerderheidsbeslissing merkte op dat bijvoorbeeld opknoping een legale vorm van de doodstraf is, terwijl dat niet pijnloos is.

Russell Bucklew, die in de dodencel zit voor het kidnappen en verkrachten van zijn ex-vriendin en het doden van de man die haar een schuilplaats bood, staat een dodelijke injectie te wachten in Missouri en had beroep aangetekend tegen het gebruik van deze methode. Hij had daarbij geargumenteerd dat de injectie bij hem extra pijn zou veroorzaken omdat hij misvormde bloedvaten heeft. Hij zei dat de injectie zou inwerken op zijn tumoren, waardoor hij meer pijn zou hebben.

Hij vroeg om te worden gedood met stikstofgas, maar de rechtbank zei dat deze methode in geen enkele staat gebruikt wordt. Neil Gorsuch, de rechter die het advies schreef, zei ook dat het niet duidelijk is of deze methode überhaupt minder pijnlijk is.

Bron: Belga