Maart was zeer onweerachtige maand

door
Belga
Leestijd 2 min.

De maand maart 2019 kende opvallend veel onweersdagen. Dat blijkt vandaag uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI. De vele onweersdagen gingen gepaard met hoge windsnelheden en meer regen, maar ook met behoorlijk zachte temperaturen. In totaal registreerde het KMI afgelopen maand maar liefst elf onweersdagen. Het was al van 1995 geleden dat de maand maart zo onweerachtig was. Normaal gezien telt maart slechts 4,5 onweersdagen. Toch was maart een behoorlijk warme maand, met een gemiddelde temperatuur van 8,5 graden Celsius (normaal: 6,8 graden). De hoogste temperatuur in ons land werd op 22 maart gemeten, toen het kwik in Bilzen steeg tot 22,2°C.

Nog volgens het KMI is er afgelopen maand in Ukkel op achttien dagen in totaal 85,5 millimeter neerslag gevallen. Ook dat is meer dan de normale hoeveelheid voor maart (70,0 mm). Het overgrote deel van de neerslag (77,4 mm) viel wel tijdens de eerste helft van de maand.

Ook de gemiddelde windsnelheid lag, met 4,5 meter per seconde, in Ukkel hoger dan normaal (4,1 meter per seconde). Er werden op twee verschillende dagen - 4 en 10 maart - windstoten van minstens 100 kilometer per uur gemeten. Dat het een winderige lentemaand was, blijkt overigens ook uit het aantal dagen met windstoten van minstens 72 km/u: dat waren er maar liefst twaalf. Van 10 tot en met 17 maart werd die windsnelheid elke dag in minstens één meetpunt van het KMI bereikt.

Tot slot blijkt uit de statistieken van het KMI dat de zon afgelopen maand in totaal slechts 106 uur en 33 minuten scheen in Ukkel. Ter vergelijking: dat is zelfs minder zonneschijn dan de 137 uur en 50 minuten van februari, hoewel die laatste maand maar 28 dagen telde.

bron: Belga