Crisis Algerije - Nieuwe Algerijnse regering samengesteld, zes ministers behouden een functie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Noureddine Bedoui, die op 11 maart door de omstreden president Abdelaziz Bouteflika tot eerste minister werd benoemd, heeft een nieuwe regering samengesteld. Zes van de 27 Algerijnse ministers maakten ook deel uit van de vorige regeringsploeg. Als gevolg van het aanhoudende straatprotest in Algerije, had Bouteflika op 11 maart premier Ahmed Ouyahia de laan uitgrestuurd. Hij duidde toen Noureddine Bedoui, die tot dan de portefeuille van Binnenlandse Zaken beheerde, aan als nieuwe premier. Bedoui kreeg ook de opdracht een nieuwe regering samen te stellen.

De samenstelling van die nieuwe regering werd zondag bekendgemaakt door het staatspersbureau APS. Opvallend is dat de stafchef van het leger, generaal Ahmed Gaid Saleh, viceminister van Defensie blijft. Salah had enkele dagen geleden nog voorgesteld om Bouteflika wegens gezondheidsredenen "ongeschikt" te laten verklaren. Ramtane Lamamra, die op 11 maart tot minister van Buitenlandse Zaken werd benoemd, staat niet op de lijst.

Sinds 22 februari protesteren honderdduizenden Algerijnen voor democratische hervormingen en voor het ontslag van de president. Het protest brak uit nadat bekend raakte dat Bouteflika, die al twintig jaar aan de macht is, zich ondanks zijn gezondheidstoestand toch kandidaat zou stellen voor een nieuwe ambtstermijn. Onder druk van het protest trok Bouteflika zijn kandidatuur opnieuw in. Maar onder meer als gevolg van de aankondiging dat de presidentsverkiezingen worden uitgesteld, blijven de betogingen aanhouden.

Bron: Belga