Brexit - Parlementsleden raken het opnieuw niet eens over alternatieve brexit-routes

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Britse Lagerhuis is het maandagavond opnieuw niet eens geraakt over een alternatief voor de brexit-aanpak van premier Theresa May. De vier voorstellen waarover werd gestemd, zijn allemaal verworpen. De Britse parlementsleden bogen zich maandagavond nog maar eens over de Britse exit uit de Europese Unie. Omdat het brexit-akkoord dat premier May met de Europese Unie had onderhandeld er nu al drie keer gesneuveld is, probeert het Lagerhuis het eens te raken over een alternatief scenario, om te vermijden dat de Britten de Unie op 12 april zonder deal moeten verlaten.

Het parlement stemde over vier mogelijke alternatieven voor de brexit-aanpak van May. Een douane-unie met de Europese Unie, een 'Norway plus'-scenario waarin de Britten net als de Noren een zeer dichte economische relatie met de Europese Unie aangaan, een tweede referendum over eender welk akkoord dat in het parlement wordt goedgekeurd, en een verwerping van het no-dealscenario. Maar geen van de opties kon een meerderheid van de parlementsleden overtuigen.

Vorige week stemde het House of Commons ook al alle alternatieve mogelijkheden weg. Dat waren er toen acht.

Premier May zou van plan zijn haar akkoord deze week nog maar eens voor te leggen in het parlement. Zoals de kaarten nu liggen, stappen de Britten op 12 april uit de Europese Unie zonder deal.

bron: Belga