Een fles wijn per week is even ongezond als 10 sigaretten

Een fles wijn per week is even ongezond als 10 sigaretten
Foto Unsplash

Niet-rokende vrouwelijke liefhebbers van wijn, opgelet! Onderzoekers hebben ontdekt dat het drinken van één fles wijn even ongezond is voor vrouwen als het roken van 10 sigaretten.

De opmerkelijke studie werd gedaan door de University Hospital Southampton NHS Foundation Trust, Bangor University en de University of Southampton in Groot-Brittannië. De wetenschappers stellen dat het drinken van één fles wijn per week (!) de kans op kanker verhoogt in de mate dat het roken van tien sigaretten dat doet. Het gaat dan om borstkanker, leverkanker, darmkanker en slokdarmkanker.

Drie flessen

Het onderzoeksteam zegt dat als 1.000 niet-rokende mannen en 1.000 niet-rokende vrouwen tijdens hun leven elke week een fles wijn naar binnen gieten, 10 mannen en 14 vrouwen dan kanker zouden krijgen. Wanneer dat drie flessen per week zijn, ontwikkelen 19 mannen en 36 vrouwen kanker. Drie flessen per week is dan weer gelijk aan het oproken van 8 sigaretten voor mannen en 23 sigaretten voor vrouwen.

Waarschuwen

De wetenschappers willen ons uiteraard niet aanzetten tot roken, maar willen ons waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s die vasthangen aan onze drankgewoontes. “In de wetenschappelijke wereld is het algemeen geweten dat zwaar drinken gelinkt kan worden aan mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, darm-, lever-, en borstkanker”, zegt dr. Theresa Hydes. “Alleen weet het grote publiek dat gewoon niet. Van roken weet iedereen dat het slecht voor je is, maar dat geldt niet voor het drinken van alcohol. Door de vergelijking te maken met sigaretten, hopen we dat de boodschap duidelijker is. Natuurlijk kan er nog met mate gedronken worden.”