Mertens scoort in ruime zege van Napoli tegen AS Roma, maar moet veld geblesseerd verlaten

Leestijd 3 min.

De 29e speeldag in de Italiaanse Serie A bracht een topper tussen Napoli en AS Roma; Dries Mertens eiste met de 1-2 een hoofdrol op in de 1-4 zege van de Napolitanen, maar hinkte even later met een blessure van het veld. In Parma had Timothy Castagne met een assist een aandeel in de 1-3 overwinning van Atalanta. Om Juventus nog min of meer in het vizier te houden - de voorsprong van de Oude Dame bedroeg voor aanvang liefst 18 punten - moest eerste achtervolger Napoli absoluut winnen in de topper tegen AS Roma. En dat voornemen werd bekrachtigd met een vliegende start: Arkadiusz Milik glipte al na twee minuten door de Romeinse defensielinie, kreeg de bal op een dienblaadje aangeboden en besloot in doel. Op het half uur hing de gelijkmaker in de lucht toen Diego Perotti het leer net naast kopte, op slag van rust dook de Napelse doelman Alex Meret te gretig in de voeten van Patrik Schick: strafschop. Diego Perotti klaarde de klus, 1-1 was de ruststand.

Tien minuten na de pauze had Dries Mertens een lage flankvoorzet van Jose Callejon maar binnen te tikken in het lege doel; de negende en wellicht gemakkelijkste treffer van het seizoen voor de Rode Duivel. Acht minuten later kwam de domper op de feestvreugde: een pijnlijke grimas verraadde een blessure, Mertens moest vervangen worden. Intussen had Simone Verdi de score op 1-3 gebracht. Een kwartier voor tijd trof Roma nog de lat via Steven N'Zonzi, Amin Younes legde in het slot nog de 1-4 eindstand vast. Napoli houdt de kloof met leider Juventus op 15 punten, AS Roma is zesde.

Met Fiorentina - Torino stond een clash tussen middenmotors op het programma. Titularis Kevin Mirallas mocht al na zeven minuten juichen toen ploegmaat Giovanni Simeone handig de doelman omspeelde en de openingstreffer in doel deponeerde. Iets voorbij het half uur maakte Daniele Baselli die voorsprong ongedaan toen hij de bal fraai in de winkelhaak borstelde van in het halve maantje. De thuisploeg voerde vervolgens de druk op, maar stuitte telkens op de sterke Torino-doelman Salvatore Sirigu. In de 57e minuut kreeg Mirallas de bal aangespeeld in de zestien, zijn schot waaide over de dwarsligger. De Belg werd in de 86e minuut gewisseld. De score veranderde niet meer; beide ploegen blijven in de buik van het klassement geparkeerd.

Parma kreeg met Atalanta de nummer zes in het klassement over de vloer. Bij de bezoekers stond revelatie Timothy Castagne tussen de lijnen. Die zag hoe ploegmaat Gianluca Mancini na acht minuten balverlies leed in de middencirkel, waarna Gervinho pijlsnel richting doel stoof en doelman Pierluigi Gollini te grazen nam. Een kwartier later zette Mario Pasalic de scheve situatie recht na knap dribbelwerk in de zestien. Met de rust in zicht kwam Parma nog stevig opzetten, maar Gollini hield de stormwind af. Na de pauze ontbond Castagne zijn duivels: eerst vuurde hij een schot af dat rakelings langs de paal scheerde, twee minuten later lag hij aan de basis van de 1-2 met een berekende voorzet op afwerker Duvan Zapata. Diezelfde Zapata nam in blessuretijd alle twijfels weg met de 1-3 op een tegenaanval. Atalanta klimt zo over AS Roma naar een knappe vijfde plaats in het klassement.

In Frankrijk strijdt Monaco nog altijd om het behoud en daarom moest tegen rechtstreekse concurrent Caen best gewonnen worden. In de 23e minuut kreeg het prinsdom een opdoffer te verwerken toen Enzo Crivelli de 0-1 binnenknikte. Monaco vocht na rust terug, maar doelman Brice Samba had een uitstekende dag en hield zijn netten schoon. In de 77e minuut mocht Nacer Chadli het veld betreden, maar ook hij kon het tij niet keren. Het bleef 0-1, waardoor de kloof met Caen en de andere degradatieplaatsen weer verkleint tot zeven punten.