Klimaatmars: "Distantiëren ons volledig van de relschoppers"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gewelddadige actie van de "gele hesjes" was een smet op de derde grote klimaatmars in Brussel. De organisatoren van Rise for Climate en ook Anuna De Wever betreurt het voorval. Het voorval gebeurde ongeveer halfweg de klimaatmars toen de "gele hesjes" zich van de menigte afscheidden en in de Wetstraat enkele ruiten ingooiden en de gebouwen met graffiti besmeurden. De 8.000 klimaatbetogers werden door het voorval even opgehouden in de Wetstraat, maar nadien verliep de mars zonder incidenten.

"Dat was niet fijn. Het is jammer dat er herrieschoppers dingen komen beschadigen, want wij hebben altijd heel propere en vreedzame marsen gehouden. We toonden allemaal een vredeteken en distantieren ons er volledig van", zegt Anuna De Wever.

De organisatoren zijn blij dat het probleem snel verholpen werd. Eerder stapten er ook al gele hesjes mee in de klimaatmarsen, maar die waren altijd vreedzaam.

"De politie heeft zijn werk gedaan en heeft hen kunnen wegdrijven. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen bij onze betogers. Dat is positief", zegt Kim Lê Quang van Rise for Climate.

De strijd van de klimaatbetogers wordt intussen voortgezet, ondanks het feit dat de herziening van grondwetsartikel 7bis donderdag niet werd goedgekeurd in het parlement.

"Dat was erg teleurstellend. Daarom blijven mensen ook op straat komen. De politici moeten beseffen dat hoe minder zij doen, hoe meer wij doen. Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat we niet genegeerd worden. We blijven op straat komen en dat is democratie", zegt De Wever.

bron: Belga