Bijeenkomst Arabische Liga overschaduwd door spanningen rond Golanhoogte

door
Belga
Leestijd 2 min.

De leiders van de Arabische Liga komen vandaag samen in Tunesië voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Die zal vooral in het teken staan van de Amerikaanse president Donald Trump en zijn beslissing om de Syrische Golanhoogte officieel als Israëlisch gebied te erkennen.

De Golanhoogte is vooral militair-strategisch een belangrijke regio: wie de Golan bezit, kan vijandig gebied bombarderen vanuit de hoogte. De Golanhoogte ligt in het zuidwesten van Syrië, maar werd na de Arabisch-Israëlische oorlog in 1967 veroverd door de Israëli's, en in 1981 door hen geannexeerd. Die annexatie werd internationaal niet erkend, tot de Amerikaanse president Donald Trump vorige week liet weten dat wel te doen.

Verschillende Arabische bondgenoten van de Verenigde Staten, zoals Saoedi-Arabië, veroordeelden die beslissing al. De leiders van de Arabische Liga buigen er zich vandaag over. Volgens het ontwerp van de slotverklaring zullen de Arabieren de erkenning van de Verenigde Staten ongeldig verklaren. Voorzitter Ahmed Abul Gheit noemde de Golan eerder deze week al "bezet Syrisch gebied volgens internationaal recht en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad". "Eender welke uitspraken van eender welk land die dit feit tegenspreken, hebben geen wettelijke basis."

Syrië zelf is er zondag niet bij. Dictator Bashar al-Assad krijgt al sinds de burgeroorlog in 2011 losbarstte geen uitnodiging meer voor de jaarlijkse bijeenkomst.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Trump de gemoederen in het Midden-Oosten doet oplaaien. Vorig jaar besliste hij om de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Een gevoelige beslissing, omdat de Palestijnen het oostelijke deel van de stad als de hoofdstad van hun toekomstige eigen staat zien.

bron: Belga