Belgen kunnen op 26 mei kiezen uit 6.924 kandidaten

Belgen kunnen op 26 mei kiezen uit 6.924 kandidaten

De politieke partijen hebben hun kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 ingediend bij de voorzitters van de kieskring- en collegehoofdbureaus. Er werden bij de collegehoofdbureaus 366 lijsten voor de verkiezingen van het Europees Parlement, van de Kamer van de Volksvertegenwoordigers en van de Gewest- en Gemeenschapsparlementen ingediend, goed voor 6.924 kandidaten. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. 224 kandidatenlijsten werden digitaal ingediend, wat volgens de FOD Binnenlandse Zaken een aanzienlijke vermindering betekent van de werklast voor de kieskring- en collegehoofdbureaus.

Op maandag 1 april 2019 om 16.00 uur worden de lijsten voorlopig afgesloten. De definitieve afsluiting van de lijsten vindt vervolgens plaats op donderdag 4 april 2019 om 16.00 uur.

Tot dan hebben de politieke partijen de mogelijkheid om de onregelmatigheden betreffende de lijsten en de kandidaten, die vastgesteld werden bij de voorlopige afsluiting, recht te zetten.

Na de definitieve afsluiting op 4 april zullen de lijsten gepubliceerd worden op de website: https://verkiezingen.fgov.be/

bron: Belga