Tijdelijke opflakkering lenteweer, maandagochtend kans op lichte vorst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vrijdagnamiddag is het eerst zonnig. Later ontwikkelen zich meer stapelwolken en wordt het eerder wisselend bewolkt maar het blijft droog. Aan zee blijven de opklaringen vaak breed. Een zwakke oostelijke tot zuidoostelijke bries voert zachte lucht aan, waardoor de maxima liggen tussen 13 graden in Hoog-België en aan zee, en tot 18 graden in de Kempen. Dat meldt het KMI. Vrijdagavond en -nacht blijft het droog en hangen er vooral over Laag-België vaak wolkenvelden. In de Ardennen is het vrijwel helder en kunnen zich hier en daar mistbanken vormen. De minima liggen tussen 3 en 8 graden.

Zaterdag wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. Het blijft op een lokale bui na droog. Het wordt zacht met maxima van 13 à 14 graden aan zee en in de Hoge Venen tot 17 à 18 graden in het centrum en de Kempen. De wind is zwak tot matig en draait van zuid naar zuidwest tot west. Aan zee steekt er in de namiddag een frisse zeebries op uit noordwest tot noord.

Zaterdagnacht blijft het overwegend droog met wolkenvelden en opklaringen. In de Ardennen zijn de opklaringen breed. De minima liggen tussen 2 en 7 graden, in de Ardennen lokaal rond het vriespunt.

Zondag kan er eerst lokaal wat lichte regen of een bui vallen. Later komen er brede opklaringen vanaf het noorden. In het zuiden is er ook in de namiddag nog kans op neerslag. De maxima schommelen van 10 of 11 graden aan zee en in de Hoge Ardennen tot 15 graden in Belgisch Lotharingen.

Maandagochtend is er in vele streken kans op lichte vorst. Overdag blijft het droog met brede opklaringen. Het kwik klimt plaatselijk nog tot 15 graden bij een zwakke of matige noordoostenwind.

Dinsdag verwacht het KMI veel wolken met regen of buien bij maxima rond 10 graden. Dinsdagavond en -nacht kan de neerslag winters worden in de Hoge Ardennen. Woensdag blijft het wisselvallig met wolkenvelden en voorjaarsbuien die in Hoog-België soms winters zijn. Ook een onweer is mogelijk. Het kwik klimt niet hoger dan 7 graden.

bron: Belga