Vijf weekendtips die doen dromen van de zomer

Heb jij nog geen plannen dit weekend?
door
Janne
Leestijd 1 min.

 Deze vijf weekendtips bereiden je voor op het zomeruur.

Tweede zit

30/3

BELGA / FIilip De Smet

Tweede zit is een Feest van het Falen, een ode aan de mislukking. Verrassende gasten komen hun faalverhalen vertellen in de Antwerpse Arenbergschouwburg, experten hebben het over maatschappelijke mislukkingen zoals de klimaatopwarming en seksisme en Ish Ait Hamou (foto) nodigt je uit voor een pittige discussie. Intussen boksen vier creatieve durvers op 24 uur tijd een performance in elkaar (het risico op falen nemen ze er graag bij) en kan je een tentoonstelling vol faalfoto's bewonderen. Het feest wordt vervolgens afgesloten met een afterparty uitsluitend bestaande uit onehitwonders.

De Kortste Nacht van Acht tot Acht

30/3

Terwijl wij met zijn allen de klok een uur vooruit zetten maakt men in Oostende een vuist naar het zomeruur: de Kortste Nacht van Acht tot Acht is een cultureel verantwoord nachtje doordoen. Een hele nacht lang kan je in cultuurcentrum De Grote Post terecht voor allerlei soorten nachtgebraak: er worden onder andere nachtelijke bloemen geplant, games en gezelschapsspelletjes gespeeld en danspasjes uit de nineties aangeleerd. En intussen schrijft Michiel Cox je literair portret, vertelt Joost Vandecasteele een verhaaltje tegen het slapengaan en hangt een performer te slapen aan het plafond.

Feestelijke opening van de Japanse Tuin

31/3

De lente is in het land, en dus ontwaakt ook de Japanse Tuin in Hasselt officieel uit zijn winterslaap. De poorten van de tuin zwaaien weer open voor het publiek, en voor de gelegenheid kan je luisteren naar muziekdemonstraties, een Japans theaterconcert bijwonen of zelf je benen losgooien met een workshop Japanse dans. En de meer dan 200 Japanse kerselaars in de prachtige tuin staan natuurlijk ook in bloei.

Foto Kris Van de Sande

BANKET!

nog t.e.m. 31/3

Opera, niet geschikt voor kinderen? Niets is minder waar: Opera Vlaanderen bewerkte Verdi's Macbeth voor en mét kinderen tot BANKET! Het echtpaar Macbeth rijdt op de terugweg van een schoolfeest een kind aan, en in hun blinde paniek laten ze de jongen voor dood liggen. Een groep kinderen verschijnt vervolgens ten tonele en ze zijn uit op wraak: met allerlei stoten zetten ze het leven van de Macbeths op zijn kop. Een zangeres kruipt in de huid van mevrouw Macbeth en een acteur wordt meneer Macbeth, maar de hoofdrol is weggelegd voor het kinderkoor van de opera.

Foto Thomas Dhanens

Urban Trail Gent

31/3

Wie gewoon lopen saai vindt moet beslist eens een Urban Trail proberen: het parcours van zo'n loopwedstrijd doorkruist een hele stad, dwars door de bekendste gebouwen heen. Op het parcours in Gent liggen onder andere de recent heropende Kunsthal, De Krook, de Minardschouwburg, Sphinx Cinema en het Designmuseum. Ideaal voor een blitzbezoek aan Gent: ontdek de stad op je loopschoenen.