Zwarte dag voor economie: ruim 400 jobs op de helling

Foto Belga / B. Doppagne

Bij staaldraadfabrikant Bekaert staan 281 jobs op de tocht. De fabriek in het West-Vlaamse Moen sluit en de productie wordt overgeheveld naar Petrovice in Tsjechië. Voedingsgigant Unilever kondigde dan weer aan dat 126 banen zullen verdwijnen. De fabriek in Brussel wordt gesloten en naar Polen verhuisd.

We willen onze concurrentiekracht verhogen en onze capaciteiten en snelheid in het beantwoorden van klantennoden en snel veranderende marktontwikkelingen aanscherpen», luidt het in een persbericht van Bekaert. Om deze doelstellingen te verwezenlijken zouden in totaal dus 281 jobs verdwijnen. De vestiging in Moen, bij Zwevegem, wordt het zwaarst getroffen en sluit volledig.

“Geen verrassing”

“Dit is jammer genoeg geen verrassing voor ons. Het personeel leefde al maanden in onzekerheid”, vertelt Karel Hoorelbeke van de christelijke vakbond LBC aan VRT NWS. Volgens Bekaert is de vestiging «niet langer competitief». Hun concurrenten hebben stuk voor stuk ook al grote delen van hun productie naar Oost-Europa overgeheveld. Bij Bekaert werken in ons land 1.900 mensen. Wereldwijd heeft het bedrijf 30.000 werknemers.

Unilever

Voedingsproducent Unilever sluit zijn fabriek omdat het zijn volledige theeproductie wil centraliseren in Polen. Het bedrijf hoopt zo flexibeler te zijn om in te spelen op de vragen van de consument. Met Vorst verliest Unilever zijn enige Belgische productielocatie. “We hadden de sluiting totaal niet zien aankomen”, zegt vakbondsman Sebastien Bosio. “We legden het werk meteen neer. Zeker tot eind volgende week wordt hier niet meer gewerkt.”