Dragen we binnenkort allemaal anticonceptie-oorbellen?

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende soorten anticonceptie op de markt. Van condooms tot hormoonspiralen en alles ertussen: aan keuze geen gebrek. Binnenkort wordt er misschien nog een nieuwe optie aan dat rijtje toegevoegd, namelijk anticonceptie-oorbellen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Anticonceptie-oorbellen

De pil is een wijdverspreid anticonceptiemiddel, maar een van de grootste nadelen ervan is wellicht dat je elke dag opnieuw eraan moet denken om je pil te nemen. De anticonceptiepleister biedt daar een oplossing voor, maar onderzoekers aan de Georgia Institute of Technology gingen nog een stapje verder. Zij ontwikkelden een soort van micropleister die je bijvoorbeeld aan de sluiting van je oorbellen of horloge kan bevestigen en je beschermt tegen zwangerschappen.

Werking

Maar hoe werkt dat dan? Net zoals bij de klassieke anticonceptiepleister, dringen de hormonen via je huid je lichaam binnen. Tijdens het slapen kan je je oorbellen of horloge gewoon uitdoen, zonder risico op ongewenste zwangerschappen. Uiteraard moet je er wel aan denken om ze 's ochtends opnieuw aan te doen en moet je zowat elke week de micropatch vervangen. Voorlopig zijn de oorbellen wel enkel getest op varkens en naaktratten, dus het is nog even wachten tot het product te koop is. Wetenschappers zijn alvast enthousiast en beweren dat dit nieuwe middel een goede manier is om anticonceptie wereldwijd toegankelijker te maken.