VN roepen op tot kalmte in Mali nadat er weer zes doden vallen in een dorp

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij verschillende aanvallen in het centrum van Mali zijn zes dorpsbewoners van de Dogon-etnie om het leven gekomen. Dat zeggen lokale verkozenen, een veiligheidsbron en de lokale VN-missie (Minusma) dinsdag. Het is in diezelfde regio dat vermoedelijk Dogon-jagers zaterdag 160 bewoners van een dorp ombrachten. Dat gebeurde in Ogassogou, een dorp waar de Peul-etnie woont. "Deze spiraal van geweld moet onmiddellijk stoppen", zegt Minusma in een persbericht.

Vier jaar gelden verscheen de jihadistische groep van predikant Amadou Koufa in het centrum van Mali. Ze rekruteerde vooral onder de Peuls, traditioneel een volk van veehouders. Sindsdien nemen de confrontaties toe tussen die gemeenschap, en de Bambara- en Dogon-etnieën, die vooral van landbouw leven. De Bambara en Dogon richtten "zelfverdedigingsgroepen" op.

Gewapende mannen zouden nu Dogon-dorp Ouadou aangevallen hebben. Huizen werden in brand gestoken, de voorlopige balans bedraagt vier doden. "In een ander dorp in de omgeving van de gemeente Bankass zijn twee vrouwen gedood", zegt Oumar Diallo, gemeenteraadslid in de regio aan de grens met Burkina Faso.

Een Malinese veiligheidsbron bevestigde de aanval op Ouadou en zei dat een van de vier doden een meisje was. Volgens Minusma vond de tweede aanval plaats in Dogon-dorp Kere Kere.

Het bloedbad in Ogassogou was al de dodelijkste aanval in Mali sinds 2013. Een militaire operatie, op initiatief van Frankrijk, verjaagde toen jihadistische groepen die het noorden van het land hadden veroverd.

Bron: Belga