Regering en sociale partners zoeken uitweg voor loonakkoord

Regering en sociale partners zoeken uitweg voor loonakkoord

De kernministers en de sociale partners zitten vanochtend samen, in een poging een uitweg te zoeken uit de sociale impasse nadat de socialistische vakbond als enige het ontwerp van loonakkoord heeft verworpen. Bij aanvang van het overleg waarschuwde minister van Werk Kris Peeters voor “chaos” indien er geen loonnorm komt. Het ABVV stemde gisteren het ontwerp van loonakkoord weg. De maximale marge van 1,1 procent waarmee de lonen dit en volgend jaar mogen stijgen, is voor het ABVV te mager. Door het “neen” van de socialistische vakbond is de regering nu aan zet. Die nodigde de sociale partners uit, in de hoop een uitweg te vinden.

Eén van de mogelijkheden is dat de regering bij KB de loonnorm vastlegt. Dat vraagt ook Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond. “De regering moet de loonnorm vastleggen. De rest, bijvoorbeeld de SWT-regeling, kunnen de sociale partners onderhandelen binnen de Nationale Arbeidsraad.”

De vraag is of een minderheidsregering in lopende zaken dat juridisch kan. Minister Peeters zag alvast geen problemen. Peeters waarschuwde vooral voor een scenario zonder loonnorm. “Dan komen we terecht in een chaotische situatie met alleen verliezers.”

bron: Belga