Nederland sprak met Rusland over MH17

Nederland sprak met Rusland over MH17
Nederland sprak met Rusland over MH17

De Nederlandse regering heeft samen met Australië eerder deze maand een gesprek gevoerd met Rusland over de aansprakelijkheid van dat land voor de ramp met vlucht MH17. Dat hebben de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en zijn Australische collega Marise Payne vandaag gezegd in een gezamenlijke persconferentie in Sydney. Nederland en Australië stelden Rusland in mei 2018 aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne op 17 juli 2014. Hierbij kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

In Sydney zei Blok vandaag dat beide landen nog altijd vastberaden zijn om “het gezamenlijke doel te bereiken, zijnde “het vestigen van de waarheid, het krijgen van gerechtigheid en het verantwoordelijk houden van de daders”.

Op de inhoud van het gesprek wilde Blok tijdens de persconferentie met zijn Australische collega Marise Payne niet verder ingaan, omdat vertrouwelijkheid volgens de minister van vitaal belang is. “Wel blijven we streven naar waarheid, gerechtigheid en verantwoording”, zei Blok. Minister Payne benadrukte dat het belangrijk is dat de eerste stap in de gesprekken met Rusland is gezet.

Blok reist nog verder naar Canberra. In de Australische hoofdstad zal hij een krans leggen bij het MH17-monument.

Bron: Belga