Huldezitting in Vlaams Parlement voor tienjarig voorzitterschap Jan Peumans

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Vlaams Parlement heeft woensdagvoormiddag een huldezitting georganiseerd voor het tienjarige voorzitterschap van Jan Peumans. De 68-jarige parlementsvoorzitter werd er getrakteerd op muziek, geschenken en lovende woorden van onder meer minister-president Geert Bourgeois, Groen-fractieleider Björn Rzoska en VRT-journaliste Linda De Win. Een maand na de voorstelling van zijn biografie werd parlementsvoorzitter Jan Peumans woensdag gehuldigd in 'zijn' Vlaams halfrond. De eigenzinnige Vlaams-nationalist viert zijn tienjarig jubileum als voorzitter. Enkel Norbert De Batselier (sp.a) deed hem dat voor.

Nadat hij op lokaal en provinciaal vlak zijn strepen had verdiend en na een opeenvolging van ontgoochelingen en opvolgersplaatsen slaagt Peumans er in 2004 in zelf een zitje te veroveren in het Vlaams Parlement. Peumans laat er zich meteen gelden als een actief parlementslid en ontpopt zich tot een kuitenbijter in dossiers zoals het Antwerpse Oosterweeldossier. Zijn werk als parlementslid blijft niet onopgemerkt. Op het einde van de legislatuur scoort Peumans hoog in de lijstjes van beste parlementsleden.

In 2009 springt de N-VA van zes naar zestien zetels in het Vlaams Parlement. Peumans mag samen met voorzitter Bart De Wever en met Geert Bourgeois aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Toch wordt niet Peumans, maar Philippe Muyters naast Geert Bourgeois de tweede N-VA-minister in de regering-Peeters. Het is een bittere pil voor Peumans, die ervan droomde minister van Mobiliteit en Openbare Werken te worden. Als 'troostprijs' krijgt Peumans het parlementsvoorzitterschap. Achteraf gezien wellicht de beste keuze.

In het begin treedt Peumans misschien nog wat te veel op als "strenge schoolmeester" en lang niet al zijn plannen met het parlement zijn even succesvol - denk aan zijn vruchteloze strijd tegen de laptops en smartphones in de plenaire vergadering - maar vriend en vijand zijn het er minstens over eens dat Peumans geen 'bloempotvoorzitter' is. Hij waakt erover dat alle partijen rechtvaardig behandeld worden en durft in de clinch te gaan met de regering om de rechten van 'zijn' parlement te verdedigen.

Wanneer er in 2014 opnieuw over de verdeling van de posten moet onderhandeld worden, is de verlenging van het voorzitterschap van Peumans een van de gemakkelijkste knopen. Peumans is er de voorbije jaren in geslaagd zijn stempel op het parlement te drukken en het halfrond meer zichtbaarheid te geven, bijvoorbeeld door het uitnodigen van buitenlandse gasten of door de opening van het nieuwe Bezoekerscentrum.

Bij de verkiezingen van 26 mei is Peumans lijstduwer voor zijn partij in Limburg. Zetelen zal hij naar eigen zeggen niet meer doen. Hij wil onder meer gaan doctoreren.

bron: Belga