Archeologen ontdekken vermoedelijke graftombe van Azteekse koning

Een schat aan Aztekenoffers, waaronder een jaguar verkleed als krijger, zijn onlangs ontdekt in het centrum van Mexico-Stad. Deze vondsten kunnen wijzen op de begraafplaats van een Azteekse keizer.
door
Karsten
Leestijd 2 min.

De ontdekking gebeurde bijzonder genoeg in het centrum van het drukke Mexico-Stad. Daar ligt de Templo Mayor. Vijfhonderd jaar geleden was dat de belangrijkste tempel van het Azteekse rijk. In die periode was ook de machtigste heerser van het rijk aan de macht. Aan de Templo Mayor zou één van de grootste massaoffers ooit plaatsgevonden hebben, waar er naar schatting 4.000 slachtoffers vielen. Toen de Spaanse conquistadore Hernán Cortés Mexico veroverde, werd de tempel vernietigd.

Het was pas in 1978 dat het tempelcomplex per toeval terug boven aarde kwam tijdens werkzaamheden aan het plein. En het is aan de voet van de tempel dat onderzoekers nu hun ongeziene vondst deden: rijkelijke offergaven die kunnen wijzen op een koninklijke graftombe.

Naast resten van een jaguar vonden ze een kleine jongen van ongeveer negen jaar gekleed als Azteekse oorlogs- en zonnegod, en een set vuursteenmessen die verfraaid zijn met edelstenen en parelmoer. De offergaven werden er vijf eeuwen geleden neergelegd door Azteekse priesters op een cirkelvormig platform buiten de tempel, een plek die volgens verhalen en mythes de rustplaats zou zijn van Azteekse keizers.

Beschaving van krijgers

Die plek komt nu dus overeen met de archeologische site waar ze de nieuwe ontdekkingen deden. De gevonden jaguar zat in een grote stenen doos, die nog steeds vol zit met andere schatten die nog opgegraven en onderzocht moeten worden. In de doos liggen voorts offers uit de zee, zoals schelpen, zeesterren en koraal. Die verwijzen naar de onderwaterwereld waar de zon volgens de Azteken 's nachts doorheen reisde.

De offergaven werpen ook een blik op hoe mobiel de Azteken waren. Ze zouden een beschaving van krijgers geweest zijn die andere rijken binnenvielen en onderwierpen, vergelijkbaar met de Spartanen in het oude Griekenland. Zo hadden ze edelstenen uit Centraal-Amerika in de buurt van Honduras en zeesterren uit de Stille Oceaan.

Niet betaald

De opgravingen zouden zeker nog enkele maanden duren. De wetenschappers zullen het daarbij niet makkelijk krijgen, want de nieuwe Mexicaanse regering heeft het budget van het project met 20 procent verminderd voor dit jaar, dixit de archeologen. Van het 25-koppige team zijn de meesten al niet meer betaald sinds december.