Calvin Klein schenkt Antwerps ModeMuseum topontwerp van Raf Simons

Foto R.V.

Het bekende Amerikaanse modebedrijf Calvin Klein gaat een iconische jurk aan het Antwerpse ModeMuseum (MoMu) schenken. Het betreft het eerste stuk dat Raf Simons bij Calvin Klein ontwierp, toen hij daar net was aangesteld als creatief directeur.

De jurk is een slip dress van organza, versierd met doorzichtige kralen en veelkleurige, met de hand geverfde veren. Het MoMu ondergaat wel nog een grondige renovatie op dit moment.

Simons koos de jurk volgens het MoMu zelf uit. MoMu-directeur Kaat Debo heeft het over een “uitzonderlijk gul geschenk” en stelt dat het een waardevolle toevoeging is aan de bestaande collectie van het museum. Ze stelt voorts dat de jurk “symbool staat voor een schitterend hoofdstuk uit de carrière van Simons”.

Julianne Moore

Simons werd in augustus 2016 creatief directeur bij Calvin Klein en kwam al in januari 2017 met een volledig nieuwe kledinglijn op de proppen – “Calvin Klein By Appointment”. Het ging om een ’made to order’ collectie van veertien looks.

De lijn werd door Calvin Klein breed gepromoot via reclameborden, kranten en sociale media. De jurk die Simons uitkoos voor het MoMu werd bovendien gedragen door Oscarwinnares Julianne Moore tijdens het Costume Institute Benefit in het Metropolitan Museum of Art in New York in 2017.

Julianne Moore poseert samen met Raf Simons in de bewuste jurk                                           Foto AFP / N. Bernard

In 2018 verliet hij het Amerikaanse modehuis onder lichte dwang na meningsverschillen.